Bezoek

Contact

Documenten

Foto’s

Links

Orgel

Pastorie

Parochiezaal

Restauratie

Vieringen

VZW

Welkom
op de website van de Sint-Annakerk van Aldeneik - Maaseik.

Na 5 jaar grondige restauratie van haar interieur, kon de Sint-Annakerk op 26 juni 2010 opnieuw in gebruik worden genomen.

Vandaag de dag wordt gewerkt aan pastorale en gemeentelijke kerkenbeleidsplannen. Maatschappelijk is het niet langer vanzelfsprekend om een kerkgebouw enkel voor de eredienst te benutten. Het kan in onze hedendaagse samenleving immers diverse functies vervullen.
Sinds Pasen 2020 vinden in de Sint-Annakerk geen regelmatige (wekelijkse of maandelijkse) eucharistievieringen meer plaats. Mensen worden daarvoor verwezen naar andere kerken in de Pastorale Eenheid HH. Harlindis en Relindis. Maar bij bijzondere gelegenheden zoals de feestdag van onze plaatselijke heiligen, de ker(k)mis en andere, blijven eucharistievieringen in de Sint-Annakerk mogelijk. Het mooi gerenoveerde interieur van de Sint-Annakerk in Aldeneik leent zich bovendien bijzonder goed voor allerlei andere liturgische en religieuze activiteiten zoals doopvieringen, kerkelijke huwelijken en begrafenissen, gebedsdiensten, enz..
Het blijft de betrachting om de Sint-Annakerk voor passanten, zowel gelovige als zoekende mensen, zoveel mogelijk een open kerk te laten zijn: een gastvrij huis, een oase van rust en stilte, een plek die uitnodigt om er even te verwijlen en tot bezinning en gebed te komen.
Met de toeristische dienst van Maaseik is er een overeenkomst om de Sint-Annakerk van mei tot september voor individuele bezoekers toegankelijk te maken tot aan het hekwerk. Bovendien zijn heel het jaar door groepsbezoeken onder leiding van een deskundige gids mogelijk (hiervoor dient men zich te wenden tot Visit Maaseik - zie onder ‘Bezoek’).

Mits die stroken met de waardigheid van het kerkgebouw, kunnen in de Sint-Annakerk ook bepaaldesocio-culturele initiatieven in verschillende stijlen worden ingericht (lezingen, concerten en/of andere). Hiervoor dienen inrichters voorafgaandelijk een gebruikers-overeenkomst af te sluiten met de kerkfabriek (of een daartoe door haar gemachtigde instantie).

Op 18 en 25 september 2022 vindt opnieuw de 25-jaarlijkse translatio (overbrenging) plaats van de relieken van de lokale heiligen Harlindis en Relindis. Dit gebeurt in een eigentijdse ommegang van Maaseik naar Aldeneik en terug en wordt omkaderd met een feestelijk cultuurprogramma en een kunstroute.     
Op de website
www.harlindisrelindis2022.be vind je hierover meer info.

Wij hopen dat de historische Sint-Annakerk in Aldeneik zowel lokaal als tot ver daarbuiten op verdere belangstelling mag rekenen: op de eerste plaats voor liturgische vieringen maar ook als geklasseerd monument dat kan bogen op 13 eeuwen geschiedenis en als ruimte waar allerlei socio-culturele activiteiten kunnen worden beleefd.

Van harte welkom in de Sint-Annakerk te Aldeneik!

 

 

 

 

 

 

Agenda 

 

 

zegel