Bezoek

Contact

Documenten

Foto’s

Links

Orgel

Pastorie

Parochiezaal

Restauratie

Vieringen

VZW

Welkom
op de website van de Sint-Annakerk van Aldeneik - Maaseik.

Na 5 jaar grondige restauratie van haar interieur, kon de Sint-Annakerk op 26 juni 2010 opnieuw in gebruik worden genomen.

Sindsdien is het echter steeds duidelijker geworden dat parochiekerken voor meer dan enkel voor de eredienst gebruikt kunnen worden. Maatschappelijk is het vanzelfsprekend geworden dat een kerkgebouw in onze samenleving diverse functies kan vervullen, tenminste voor zover die passen in een religieuze ruimte als die van een kerk.

Vanaf Pasen 2020 vindt er in de Sint-Annakerk enkel nog occasioneel een eucharistieviering plaats, bij bijzondere gelegenheden zoals bijvoorbeeld de naamopgave voor de eerste communie, de eerste communie zelf, de ker(k)mis, naar aanleiding van de feestdagen van de HH. Harlindis en Relindis, … In de St.- Annakerk vinden wel nog uitvaartdiensten, huwelijks- en doopvieringen plaats.

Niettemin wordt geprobeerd om van de Sint-Annakerk een open kerk te maken: een kerk als gastvrij huis voor passanten, een kerk als een oase van rust en stilte voor gelovige en zoekende mensen die even willen pauzeren. Je kan er een moment verwijlen en tot bezinning en gebed komen. Van mei tot oktober wordt de kerk (omwille van de beveiliging tot aan het hekwerk) een aantal dagen per week geopend. Via de toeristische dienst (‘Visit Maaseik’) kunnen in de kerk ook groepsbezoeken onder leiding van een deskundige gids geregeld worden.

De Sint-Annakerk is – buiten de erediensten – ook beschikbaar voor socio-culturele initiatievenzoals lezingen, concerten of andere in een kerk passende activiteiten in verschillende stijlen.

Moge de eeuwenoude, historische Sint-Annakerk in Aldeneik – het Oude Eycke – uw verdere belangstelling blijven genieten, op de eerste plaats voor liturgische vieringen, als geklasseerd monument en als ruimte voor waardevolle culturele activiteiten.

Welkom!                                                                                                                             Het kerkbestuur


Agenda 

Open Kerkendagen: zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024

De Sint-Annakerk in Aldeneik neemt het eerste weekeinde van juni 2024 deel aan het project van het netwerk Open Kerken. Het is de bedoeling om op die dagen het religieus erfgoed op een positieve manier in de kijker te zetten. Het kerkbestuur nodigt je alvast uit om een van die dagen een bezoekje te brengen. 

zegel