Bezoek

Contact

Documenten

Foto’s

Links

Orgel

Pastorie

Parochiezaal

Restauratie

Vieringen

VZW

Welkom
op de website van de Sint-Annakerk van Aldeneik - Maaseik.

Na 5 jaar grondige restauratie van haar interieur, kon de Sint-Annakerk op 26 juni 2010 opnieuw in gebruik worden genomen.

Vandaag de dag wordt gewerkt aan pastorale en gemeentelijke kerkenbeleidsplannen. Maatschappelijk is het niet langer vanzelfsprekend om een kerkgebouw enkel voor de eredienst te benutten. Het kan in onze hedendaagse samenleving immers diverse functies vervullen.
Sinds Pasen 2020 vinden in de Sint-Annakerk geen regelmatige (wekelijkse of maandelijkse) eucharistievieringen meer plaats. Mensen worden daarvoor verwezen naar andere kerken in de Pastorale Eenheid HH. Harlindis en Relindis. Maar bij bijzondere gelegenheden zoals de feestdag van onze plaatselijke heiligen, de ker(k)mis en andere, blijven eucharistievieringen in de Sint-Annakerk mogelijk. Het mooi gerenoveerde interieur van de Sint-Annakerk in Aldeneik leent zich bovendien bijzonder goed voor allerlei andere liturgische en religieuze activiteiten zoals doopvieringen, kerkelijke huwelijken en begrafenissen, gebedsdiensten, enz..
Het blijft de betrachting om de Sint-Annakerk voor passanten, zowel gelovige als zoekende mensen, zoveel mogelijk een open kerk te laten zijn: een gastvrij huis, een oase van rust en stilte, een plek die uitnodigt om er even te verwijlen en tot bezinning en gebed te komen.
Met de toeristische dienst van Maaseik is er een overeenkomst om de Sint-Annakerk van mei tot september voor individuele bezoekers toegankelijk te maken tot aan het hekwerk. Bovendien zijn heel het jaar door groepsbezoeken onder leiding van een deskundige gids mogelijk (hiervoor dient men zich te wenden tot Visit Maaseik - zie onder ‘Bezoek’).

Mits die stroken met de waardigheid van het kerkgebouw, kunnen in de Sint-Annakerk ook bepaaldesocio-culturele initiatieven in verschillende stijlen worden ingericht (lezingen, concerten en/of andere). Hiervoor dienen inrichters voorafgaandelijk een gebruikers-overeenkomst af te sluiten met de kerkfabriek (of een daartoe door haar gemachtigde instantie).

Op 18 en 25 september 2022 vindt opnieuw de 25-jaarlijkse translatio (overbrenging) plaats van de relieken van de lokale heiligen Harlindis en Relindis. Dit gebeurt in een eigentijdse ommegang van Maaseik naar Aldeneik en terug en wordt omkaderd met een feestelijk cultuurprogramma en een kunstroute.     
Op de website
www.harlindisrelindis2022.be vind je hierover meer info.

Wij hopen dat de historische Sint-Annakerk in Aldeneik zowel lokaal als tot ver daarbuiten op verdere belangstelling mag rekenen: op de eerste plaats voor liturgische vieringen maar ook als geklasseerd monument dat kan bogen op 13 eeuwen geschiedenis en als ruimte waar allerlei socio-culturele activiteiten kunnen worden beleefd.

Van harte welkom in de Sint-Annakerk te Aldeneik!

 

 

 

 

 

 

Agenda 

 

Vieringen

Vrijdag 16 september tot zaterdag 24 september 2022, 19:00
dagelijks noveengebed

Dinsdag 20 september 2022, 15:00
Gebedsviering voor ouderen (i.s.m. Ferm)

Zondag 18 september 2022, 14:00
verzamelen op de Markt in Maaseik vanwaar het ommeganggezelschap met de relieken naar Aldeneik trekt. Iedereen wordt uitgenodigd om de ommegang als een belevingstocht mee te wandelen. Bij aankomst aan de St.-Annakerk in Aldeneik vindt daar een apotheosemoment en een interreligieuze  gebedsviering plaats.

Zondag 25 september 2022, 09:30
Eucharistieviering voorgegaan door Mgr. Patrick Hoogmartens en zending van de relieken.
Vanaf 11:00 zijn de ommegangobjecten te bekijken in de kerktuin.
Om 14:00 vertrek van de Ommegangwandeling naar Maaseik.
Ca. 17:00 overdracht van de relieken aan Maaseik.

 

Concerten

zondag 28 augustus, 2022, 15:00
Aquil' AlterA Veduta, de goede en Van Eyck
Info en tickets (€ 15): jmmaaseik.be

Zondag 2 oktober 2022, 15:00
In de ban van woorden en muziek
Godfried Kippers, verteller; Hilde Gielen, dwarsfluit; Jasmijn Vandecaetsbeek, melodisch slagwerk
Info en tickets (€ 10) jmmaaseik.be

Zaterdag 22 oktober 2022, 20:00
Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele
Info en tickets (€ 15): jmmaaseik.be

Vrijdag 11 november 2022, 20:00
String Quintet. Michel Awouters en Veronique Henderix (viool), Jeroen Beckers (altviool), Roel Machon (cello), Katrien Dupont (contrabas)
Info en tickets (€ 10) jmmaaseik.be

Zaterdag 26 november 2022, 20:00
Gitaaroctet
Tom Corstjens, Ralf Demandt, Mathijs Hinoul, Bert Maggen, Jan Sanen, Bart Timmermans, Bart Venken en Emma Zoons
Info en tickets (€ 10) jmmaaseik.be

Zondag 11 december 2022, 15:00
Combo plays ‘Wintertales’
Greetje Meuris, Mike Machiels, Pieter Franssen (slagwerk); Danny Cuypers, sax; Ralf Demandt (basgitaar); Linda Smolders (accordeon); Patrick Daenen, Monique Aendekerk, Ann Bleukx (piano); An Michels (uw gids)
Info en tickets (€ 12) jmmaaseik.be

 

Film

Donderdag 6 oktober 2022, 20:00
Denial
Info en tickets (€ 7): achterolmen.be

Donderdag 20 oktober 2022, 20:00
Amazing Grace
Info en tickets (€ 7): achterolmen.be

Donderdag 3 november 2022, 20:00
Persepolis
Info en tickets (€ 7): achterolmen.be

Donderdag 17 november 2022, 20:00
Ni juge, ni soumise
Info en tickets (€ 7): achterolmen.be

Donderdag 1 december 2022, 20:00
Freedom Writers
Info en tickets (€ 7): achterolmen.be

zegel