Bezoek

Contact

Documenten

Foto’s

Links

Orgel

Pastorie

Parochiezaal

Restauratie

Vieringen

VZW

Welkom
op de website van de Sint-Annakerk van Aldeneik - Maaseik.

Na 5 jaar grondige restauratie van haar interieur, kon de Sint-Annakerk op 26 juni 2010 opnieuw in gebruik worden genomen.

Vandaag de dag wordt gewerkt aan pastorale en gemeentelijke kerkenbeleidsplannen. Maatschappelijk is het niet langer vanzelfsprekend om een kerkgebouw enkel voor de eredienst te benutten. Het kan in onze hedendaagse samenleving immers diverse functies vervullen.
Sinds Pasen 2020 vinden in de Sint-Annakerk geen regelmatige (wekelijkse of maandelijkse) eucharistievieringen meer plaats. Mensen worden daarvoor verwezen naar andere kerken in de Pastorale Eenheid HH. Harlindis en Relindis. Maar bij bijzondere gelegenheden zoals de feestdag van onze plaatselijke heiligen, de ker(k)mis en andere, blijven eucharistievieringen in de Sint-Annakerk mogelijk. Het mooi gerenoveerde interieur van de Sint-Annakerk in Aldeneik leent zich bovendien bijzonder goed voor allerlei andere liturgische en religieuze activiteiten zoals doopvieringen, kerkelijke huwelijken en begrafenissen, gebedsdiensten, enz..
Het blijft de betrachting om de Sint-Annakerk voor passanten, zowel gelovige als zoekende mensen, zoveel mogelijk een open kerk te laten zijn: een gastvrij huis, een oase van rust en stilte, een plek die uitnodigt om er even te verwijlen en tot bezinning en gebed te komen.
Met de toeristische dienst van Maaseik is er een overeenkomst om de Sint-Annakerk van mei tot september voor individuele bezoekers toegankelijk te maken tot aan het hekwerk. Bovendien zijn heel het jaar door groepsbezoeken onder leiding van een deskundige gids mogelijk (hiervoor dient men zich te wenden tot Visit Maaseik - zie onder ‘Bezoek’).

Mits die stroken met de waardigheid van het kerkgebouw, kunnen in de Sint-Annakerk ook bepaaldesocio-culturele initiatieven in verschillende stijlen worden ingericht (lezingen, concerten en/of andere). Hiervoor dienen inrichters voorafgaandelijk een gebruikers-overeenkomst af te sluiten met de kerkfabriek (of een daartoe door haar gemachtigde instantie).

Wij hopen dat de historische Sint-Annakerk in Aldeneik zowel lokaal als tot ver daarbuiten op verdere belangstelling mag rekenen: op de eerste plaats voor liturgische vieringen maar ook als geklasseerd monument dat kan bogen op 13 eeuwen geschiedenis en als ruimte waar allerlei socio-culturele activiteiten kunnen worden beleefd.

Van harte welkom in de Sint-Annakerk te Aldeneik!

 

 

 

 

 

 

Agenda 

Vrijdag 20 oktober 2023, 20:15
A place I need to be
Wouter Dewit, piano
Tickets: €14, reducties: €12 via www.achterolmen.be

Zondag 26 november 2023, 15:00
Vivaldis’s GLORIA voor koor, orkest en solisten
Cantate Maasmechelen, ensemble enigma
Solisten: Liesbeth Schepers, sopraan, Veerle Henkens, mezzo, 
Dorien Schrooten, hobo, Jacob Janssen, trompet
Genummerde tickets vvk: €15 – dagkassa: €18
jmmaaseik@gmail.com

Zondag 10 december 2023, 14:30
Kerstconcert
Robert Luts en Marjolein Appermont, zang
Willy Appermont, piano
Reservatie: joskalders@skynet.be tel. 0498 334 777

Zaterdag 27 januari 2024, 20:15
Pianoconcert Brecht Valkenaers

Zondag 18 februari 2024, 15:00
Pianoconcert David Jacob

Vrijdag 1 maart 2024, 20:15
Pianoconcert David Poltrock

Zaterdag 2 maart 2024, 20:00
Manteliusensemble o.l.v. Jos Cuppens

Donderdag 28 maart 2024, 20:00
Stabat mater van Pergolesi
Ars Academia o.l.v. John Vandecaetsbeek

Zondag 21 april 2024, 15:00
Solistenensemble
Liesbeth Schepers en Veerle Henkens, zang
Katrien Dupont, cello en contrabas
Monique Aendekerk, piano

Vrijdag 21 juni 2024, 20:00
Blazersensemble Zuiderwind

 

 

zegel